NADGROBNI SPOMENICI – STEĆCI

Kad su u pitanju spomenici u našem kantonu, najznačajnija su nalazišta stećaka. Stećak je vrsta kamenog nadgrobnog spomenika. Stećci su nastali u srednjem vijeku i oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini. Obično su ukrašeni prizorima iz života, lova, viteških turnira ili natpisima na bosančici.

Stećci su se postavljali od druge polovice 14. stoljeća do sredine 16. stoljeća. Dijele se na položene (sanduci, ploče i sljemenjaci), koji su u većini, i uspravne (stubovi, stele i krstače).

Veliki broj ovih arheoloških spomenika nalazi se na području Tuzlanskog kantona gdje su ljudi živjeli još u starijem kamenom dobu (paleolitu). To potvrđuju i arheološki nalazi

Iz vremena mlađeg kamenog doba (neolita) otkriveno je više lokaliteta naselja u Gornjoj Tuzli, Tuzli, Korića Hanu kod Gračanice, Ražljevu, Tramošnici i Skugriću kod Gradačca. Ova nalazišta su pripadala vinčanskoj kulturnoj grupi. Najpoznatije nekropole stećaka su sačuvane na području Kladnja, Banovića, Kalesije, Živinica, Lukavca, Tuzle, Teočaka i Sapne.

Mnogi stećci na ovim lokalitetima su obogaćeni zanimljivom i vrijednom ornamentikom i predstavljaju zanimljiv umjetnički izraz toga vremena. Najčešći motivi na stećcima su: polumjesec, zvijezda, ljiljan, sunce, križ, štit i mač. Natpisi na pojedinim stećcima su pisani Bosančicom.

Pogledajte kompletan katalog stećaka Tuzlanskog kantona izdat od Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.