Nekropola stećaka u Dobošnici kod Lukavca

U mjestu Dobošnica na području općine Lukavac pronađena su dva stećka. Pronašli su ih članovi Udruženja građana Dobošnica koji su odličili očistiti ovo područje te pozvati stručnjake koji bi potvrdili o čemu se zapravo radi te da li ovdje postoji nekropola stećaka.

Udaljeni pedesetak metara jedan od drugog, na lokalitetu Kamenje, pronađena su dva kamena u obliku sanduka. S obzirom na to da su djelimično oštećeni i bez jasno vidljivih ukrasa i natpisa, pronalazači nisu mogli sa sigurnošću reći je li riječ o stećcima zbog čega su na teren pozvali stručnjake.

Ovo područje je poznato po postojanju nekoliko lokaliteta sa stećcima i starim muslimanskim mezarjima, a priče o kamenim nadgrobnim spomenicima su se godinama unazad prenosile s koljena na koljeno. Ipak, niko se, sve do ove godine, nije usudio istražiti ovo područje.

I drugi mještani Dobošnice se sjećaju ovog područja i neobičnog kamenja koje je još tada privlačilo pažnju.

Mnogi lokaliteti sa stećcima na ovom području su uništeni zbog eksploatacije uglja, kao i posljedica rata, zbog čega su ova dva stećka značajan doprinos kulturno-historijskom naslijeđu.