Vila “Solvay” Lukavac

Vila Solvay u Lukavcu je jedno od najznačajnijih dobara naslijeđa iz vremena austrougarske uprave u Lukavcu i Bosni i Hercegovini. Ima graditeljsku i kulturno-historijsku vrijednost, prema za sada dostupnim podacima sagrađena je u prvim godinama 20. stoljeća.

Godine 2015. Vila Solvay proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prvobitno vila “Solvay” nije zamišljena kao stambeni objekat već kao zdravstvena ustanova. Izgrađena je 1911/12. godine i u narodu je poznata pod nazivom „Vila“ ili „Milerova vila“. Dolaskom Fritza Millera za direktora kompanije “Solvay” dvadesetih godina XX stoljeća, objekat mijenja ulogu i postaje stambena vila. Temelji današnjeg gradskog područja Lukavca postavljeni su krajem 19. stoljeća.

Naime, već sa početkom izgradnje Fabrike sode, 1893. godine, podizane su i prve stambene zgrade novog naselja. Radilo se planski, po urbanističkim načelima, zadovoljavajući stambene, ali i komunalne, infrastrukturne, javne i društveno-socijalne potrebe. Fasade objekta nisu stilski strogo definirane, te je moguće raspoznati dekorativne elemente koji odražavaju estetiku stilskog pravca secesije ali i elemente historicističkog dekorativnog programa.