Stari grad Soko u Sokolu

U Bosni ima više Gračanica. Ali je samo jedna ona što se iznenada otkinula od srednjovjekovnog kraljevskog grada Sokola, a zatim naglo zaustavila sahat hoda južnije, s lijeve strane rijeke Sokoluše, ispod starog srednjovjekovnog rudnika željeza, a ispred tamnih obrisa Ozrena i otvorenog vjetrovitog Sprečkog polja, koje se nekad zvaše Gračaničko kao što i Sokoluša bijaše nekada Gračanica rijeka.

Tako je zapisano u dokumentu iz 1876. godine objavljenom u Budimpešti, a i danas se ponekad spominje ponos Sokoljana, nekadašnjih građana, koji ostaše čuvari uspomena na minulo vrijeme vladavine srednjovjekovnog grada koji imao utvrdu Soko. Iako je dosta naselja na području općine Gračanica nastalo u srednjem vrijeku, a i ranije, središte je bio utvrđeni grad Soko čiji pisani spomenici datiraju još u 1449.godinu. U to vrijeme gradom je gospodario knez Radivoj, brat bosanskog kralja Stjepana Tomaša i jedan od najistaknutijih predstavnika dinastije Kotromanić tokom XV stoljeća. U sjeni ovoga grada razvijalo se rudarsko selo Gračanica, nastalo po istoimenoj rijeci.

Pod vlast Osmanlija pao je oko 1520.godine, nakon čega je pretvoren u vojnu utvrdu i u godinama poslije toga predstavljao je jednu od utvrda Gradačačke kapetanije koja je branila sjeveroistočne granice Bosanskog ejaleta. Noseći se sa vremenom i odolijevajući kulturno-historijskim promjenama grad je više puta obnavljan, a konačno je napušten 1840.godine i prepušten zubu vremena.

Civilizacijski razvoj, historijska zbivanja i kulturne promjene dovedoše do toga da Gračanica postane grad, jedan od najrazvijenijih na ovom prostoru, a rijeka, Sokoluša, i danas teče, i svakim pomenom podsjeća na duh prošlog vremena.

Danas je sjećanje na srednjovjekovni grad Soko, odnosno ono što je ostalo od zidina nekada moćne i jake utvrde jedini reprezent minulog vremena. Oko 6 km sjeverno od Gračanice, u Sokolu, na strmoj stijeni vide se ostaci zidina srednjovjekovnog utvrđenog grada Sokola. Utvrda je opasana privatnim imanjima tako da je spriječen prolaz do iste, pa je putniku namjerniku preostalo samo da je posmatra iz daljine i zamišlja srednjovjekovnu moć i Osmanske bitke koje su ga očuvale.

Graditeljska cjelina – Stari grad Soko u Sokolu, Gračanica, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.