Sahat-kula u Gradačcu

Sahat-kula u starom jezgru Gradačca, iako predstavlja najmlađi objekt ove vrste u BiH, zbog svog neobičnog izgleda privlači pažnju turista i ljubitelja kulturne baštine. Zbog slijeganja terena već odavno je nakrivljena za nekoliko stepeni i mnoge podsjeća na krivi toranj u Pizi.

Upravo zbog poređenja sa mnogo poznatijim italijanskim kulturnim spomenikom, predstavlja pravi mamac za brojne turiste koji svakodnevno obilaze ovu građevinu koja, iako prilično kriva, prkosi gravitaciji.

Ovu prelijepu sahat-kulu podigao je Husein-kapetan Gradaščević 1824. godine, što se vidi iz natpisa na ploči uzidanoj u objekt. Na ploči piše: „Osnivač objekta je Husein-kapetan, sin Osman-kapetanov, kapetan gradačake tvrđave. Godina 1240.“ (1824.)

Originalni sat prvi put je zamijenjen za vrijeme austrijske uprave, kada je iz Beča donesen i ugrađen novi. Nakon toga mijenjan je još nekoliko puta, a posljednji put je popravljen 1948. i radio je sve do 1953. godine, kada je gradačačka sahat-kula prestala biti aktivna. Za kulu je zanimljivo da joj je vrh u visini od pola metra ozidan ciglom, dok je ostali dio od kamena.

Zanimljivo je i to što su tri ivice zaobljene, a četvrta je oštrog ruba. Naročito je postala poznata zbog svog krivog izgleda, a do toga je došlo, kako se pretpostavlja, zbog neadekvatno postavljenog temelja. Osamdesetih godina prošlog stoljeća urađena je zaštita, čime je zaustavljeno daljnje naginjanje, tako da je spašena od eventualnog urušavanja.

Sahat-kula visoka je 22 metra, a nalazi se na atraktivnoj lokaciji u staroj gradskoj jezgri, okružena s nekoliko vrijednih spomenika kulture koji, također, privlače brojne posjetioce. Sa sjeverne strane, na udaljenosti svega stotinjak metara, nalazi se Kula Husein-kapetana Gradaščevića, čiji je centralni objekt visok 18 metara.

S donje strane kule je džamija Husejnija, koja predstavlja jedan od najljepših vjerskih objekata u ovom dijelu BiH, a u blizini je i zgrada biblioteke sagrađena 1839. godine i, prema dostupnim podacima, druga je po starosti u BiH.

Bogatu kulturnu baštinu stare jezgre oko gradačačke sahat-kule, koja predstavlja jedinstven biser kulture na ovim prostorima, upotpunjuje i harem džamije Husein-kapetana Gradaščevića. U njemu se nalaze dobro očuvani nadgrobni spomenici, nišani, stari nekoliko stotina godina.