Muzej Istočne Bosne

Muzej istočne Bosne u Tuzli sa 30 hiljada eksponata, od kojih su neki stari i 7.000 godina, svjedoči o kulturno-istorijskoj baštini neprocjenjive vrijednosti i o jedinstvenom identitetu naroda Bosne i Hercegovine.

Ustanova je osnovana kao Muzej Narodnooslobodilačke borbe, a samo nekoliko godina poslije muzej je prozvan Zavičajnim. Tek 1962. godine dobija današnji naziv. U godinama neposredno nakon preimenovanja osim istorijskog, muzej dobija i etnološki, umjetnički, arheološki i prirodnjački odjel.

Odjel koji izaziva najviše pažnje, ali i privlači najviše naučnoistraživačkih projekata jeste arheološki, koji čuva predmete stare i do 7.000 godina, a jedan od najpoznatijih je Ploča boga Mitre, glavnog rimskog boga vojske. Upravo za proučavanje ove ploče gotovo svakodnevno dolaze zahtjevi iz cijelog svijeta. Ploča je pronađena 1966. godine na prostoru istočne Bosne i iz antičkog je perioda.

U okviru Muzeja formirano je pet stručnih odjeljenja:

Arheološko odjeljenje, sa 11.514 inventarisanih eksponata;
Etnološko odjeljenje, sa 1.653 inventarisana eksponata;
Istorijsko odjeljenje, sa 9.800 inventarisanih eksponata;
Prirodnjačko odjeljenje, sa 762 inventarisana eksponata; i
Umjetničko odjeljenje, sa 650 umjetničkih djela.
Muzej ima i stručnu biblioteku sa 11.554 inventarisanih knjiga.

Do danas je prikupljeno i stručno obrađeno oko 30.000 eksponata, realizovano više od 150 izložbi, obavljeno na desetine naučnih istraživanja iz oblasti arheologije, etnologije, istorije i prirodnog naslijeđa. Izvršena je osnovna zaštita muzejskog materijala, a najugroženiji predmeti su konzervirani u konzervatorskim radionicama većih muzeja u Sarajevu i Beogradu.

Muzej istočne Bosne Tuzle je danas javna ustanova, koja djeluje kao matični muzej Tuzlanskog kantona i predstavlja kompleksnu naučnu, kulturnu i obrazovnu instituciju s funkcijom čuvanja, proučavanja i prezentacije kulturnih vrijednosti, nacionalne baštine i tradicije svih naroda koji žive na prostoru sjeveroistočne Bosne.