Muška voda Kladanj

Na području općine Kladanj poznate su turističke destinacije koje domaćim i stranim turistima pružaju priliku da osjete dah prirode za vrijeme boravka u prelijepom prirodnom okruženju izletišta Bebrava i Muška voda.Zbog veoma povoljne planinske klime i četinarskih šuma Kladanj je proglašen za vazdušnu banju, pa je u periodu austro-ugarske vladavine izgrađena bolnica za grudne bolesti. Na ovom lokalitetu se nalazi hotelski kompleks Muška voda i izvor Muške vode. U sklopu hotela nalazi se brana, sportski poligon i stadion, što ga čini povoljnim za pripreme sportskih ekipa

Izvoru mineralne vode u blizini Kladnja, koji je u XVII stoljeću znameniti turski putopisac Evlija Ćelebija nazvao „Izvorom mladosti” ili „Muškom vodom”, pripisuju se ljekovita svojstva prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti, naročito muškaraca.

Još od 1968. godine sprovode se brojne naučne analize, kod nas i inozemstvu, koje potvrđuju višestruku ljekovitost kladanjske mineralne vode: pozitivno djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, na brže izlučivanje vode i regeneraciju crijevnog i želučnog trakta, poboljšava cirkulaciju krvi, jača vitalnost organizmu i uravnotežuje neurovegetativni sistem.

Jezero “Gorsko oko”

U neposrednoj blizini hotelskog kompleksa Muška voda nalazi se i šumsko jezero „Gorsko oko” u narodu poznatije kao Paučko jezero. Jezero se nalazi na 650 metara nadmorske visine. Različitost flore i faune čine ga zanimljivim i interesantnim za posjetioce. Jezero je veoma bogato ribom ( šaran, amur, klijen i pastrmka).

Bebravska pećina

U sklopu izletišta Bebrava nalazi se pećina koja spada u red ponirućih pećina. Ulaz u pećinu nalazi se na 882 metra nadmorske visine. Ukupna dužina do sada ispitanih pećinskih hodnika uključujući i završnu galeriju iznosi cca 500 metara. Dubina pećine iznosi cca 50 metara izračunato od razine tla na samom ulazu u pećinu

Pored glavnog pećinskog hodnika postoji još nekoliko uvjetno rečeno, slijepih hodnika te postoji osnovana pretpostavka da bi u slučaju vještačkih izvršenog proboja moglo doći do otkrivanja novih podzemnih prostorija. Pećina na cijelom svom prostoru posjeduje pećinske ukrase – stalagmite i stalaktite neprocjenjive ljepote i vrijednosti koji su različitog oblika od loptastih, valjkastih, prizmatičnih, nepravilnih te od onih veoma malih dimenzija koji su se tek počeli formirati, pa do krupnih koji posjetioce mogu asocirati na različite predmete i pojave. Posebno bogatstvo pećine čini izvorska voda odnosno pećinski potok koji protiče cijelom dužinom pećine i čini posebnu atrakciju.
Špilja u Goletićima „ Kućara” kao i špilja u Tarevu koja je kao i Bebravska bogata stalagmitima i stalaktitima veoma su zanimljive za posjete turista.