Kuršumlija (Hadži Bali-begova) džamija, Kladanj

Kuršumlija džamija, smještena je na lijevoj obali rijeke Drinjače, u općinskom središtu Kladanj, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme I svjetskog rata, 1917. godine, vojska Austro-Ugarske monarhije je za potrebe izrade municije skinula olovni pokrivač džamije. Džamija je nakon toga bila pokrivena drvenom šindrom.

Tokom II svjetskog rata, džamija je oštećena i obnovljena tek 1959. godine. 80-ih godina XX stoljeća uz sjeveroistočni džamijski zid je izgrađena,o ukopana abdesthana, te je bila nevidljiva izvana. U istom periodu je i kameni haremski zid džamije prema ulici i r.Drinjača zamijenjen jednostavnom željeznom ogradom, iz nepoznatih razloga.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, 1992-1995. dio munare iznad šerefeta je srušen. Nakon završetka rata, 1998. godine, oštećena munara džamije je obnovljena.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2005. godine, proglasila je „Graditeljsku cjelinu – Kuršumlija (Hadži Bali-begova) džamija u Kladnju“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čini džamija sa Hadži Đurđihanuminom česmom, ogradnim zidom i mezarjem.