Dani jagodastog voća u Čeliću

Prva Privredna manifestacija “Dani jagodastog voća BiH” održana je 14. i 15. juna 1980. godine u Čeliću. Ova manifestacuha poznata je i pod imenom Dani jagode u Čeliću, a u kontinuitetu je organizirano 10 manifestacija. Nakon pauze od 10 godina, 2000. godine na incijativu općinskog načelnika obnovljena je manifestacija, ali i upotpunjena s novim sadržajima. U nizu je organizirano 11 manifestacija.

Pored izložbenog prostora, manifestacija redovno biva obogaćena brojnim edukativnim programima, okruglim stolovima i stručnim raspravama, promocijama i prezentacijama.

Namjera je tokom trajanja manifestacije okupljenima pružiti mogućnost novih saznanja, usporedbi i iskustava u proizvodnji i zaštiti, prije svega, jagodastog voća te osnovne smjernice potrebne u pripremama za što bolju konkurentnost na zahtjevnom evropskom tržištu.

U sklopu izložbenog prostora održava se i prezentacija “Bosanske sofre”.
Svake godine na sajmu najboljim izlagačima poljoprivrednim proizvođačima bivaju uručene medalje – zlatna, srebrena i bronzana jagoda te zlatna malina i zlatna kupina, kao i plakete za pojedince, institucije, sponzore i pokrovitelje.