Atik džamija u Ćivama, Kalesija

Atik-džamija u zaseoku Ćive, nalazi se između naselja Vukovije Gornje i Tojšići. Zbog nedostatka izvora nerijetko se polemisalo o samom vremenu izgradnje ove džamije. Ona je, dakle, nastala u vremenu vladavine Osmanlija. Na osnovu usmenih predaja, te sudeći prema vremenu nastanka drugih atik džamija na ovim prostorima i činjenici da je 1533. godine više od pola stanovništva Vukovija prihvatilo islam, moglo bi se kazati da je Atik džamija u Ćivama nastala u prvoj polovini 16. stoljeća.

Ipak, opća narodna tradicija, historijski podaci i graditeljsko-arhitektonske karakteristike, ukazuju da je Atik džamija u Ćivama izgrađena u drugoj polovini 17. stoljeća, u stilu tradicionalne bosanske narodne arhitekture. Očuvana je do današnjih vremena uz manje izmjene. 1980. godine džamija je napuštena kao dotrajala, a njena zgrada je obnovljena u autentičnom stilu 1998. godine. Dugo je bila jedina džamija na širem području i posjećivali su je stanovnici: Gornjih i Donjih Vukovija, Tojšića, Lipovica, Hrasna, Rainaca, čak i jednog dijela Gornjih Dubrava. U haremu džamije nalaze se stari nišani od kojih najstariji potiče iz 1774. godine.

Prije četiri decenije stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu sproveli su istraživanje graditeljskih karakteristika Atik džamije koje je pokazalo da je građena bondruk konstrukcijom. Džamija ima mahfil, trijem i drvenu munaru, te šesnaest prozora. Srednje je veličine i ima zatvoren ulazni trijem. Zaključak izveden iz istraživanja kazuje kako je džamiju gradio majstor sa velikim iskustvom.

O njenom značaju govori i činjenica da je jedini islamski vjerski objekt sačuvan u izvornom obliku na području cijele općine Kalesija, te se kao takva nalazi na njenom grbu. Bila je centar duhovnog okupljanja muslimana i muslimanki ovog dijela Sprečanske doline.

Vrijednost ovom svjedoku vremena uvećala je i činjenica da je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je Atik džamiju u Ćivama registrovao kao dobro kulturno-historijskog naslijeđa, te uputio urgenciju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bi ova džamija bila proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.