Atelje Ismet Mujezinović

Međunarodni atelje “Ismet Mujezinović” jedinstven po tome što je u njemu živio i radio jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, kulturnih radnika i slikara Ismet Mujezinović, te su članovi porodice njegovu kuću i atelje poklonili Gradu.

Atelje Ismet Mujezinović je zasebna umjetnička radionica u okviru Galerije, koja okuplja umjetnike sa svih meridijana svijeta, na osnovu ličnog poziva Umjetničkog savjeta Galerije kao i na principu konkursa raspisanog preko nacionalnih umjetničkih udruženja. Boravak u Međunarodnom ateljeu podrazumijeva šestomjesečni boravak i rad likovnih umjetnika, kao i organizaciju samostalne izložbe radova nastalih tokom boravka u Tuzli.

U ateljeu se održavaju brojne likovne radionice, a osposobljen je i apartman u koji 2 do 3 puta godišnje dolaze umjetnici iz cijele Evrope.

To je mjesto gdje se organizuju koncerti, izložbe, promocije knjiga, a bašta ateljea u centru grada prigodno je mjesto za organizaciju i mnogih drugih događaja.

Kuća i atelje Ismeta Mujezinovića je izgrađena 1967. godine za umjetnika i njegovu porodicu. Ismet Mujezinović se iz Sarajeva preselio u rodu Tuzlu 1964. godine, gdje aktivno nastavlja sa slikarskim radom i kulturno-društvenim angažmanom. Atelje je postao važno mjesto okupljanja Tuzlaka, umjetnika i osoba koje su utjecale na razvoj kulturno-umjetničkog života u Tuzli. Mujezinović je živio i radio u ateljeu sve do svoje smrti 1984. godine. Kuću i atelje Ismeta Mujezinovića su posjećivali mnogi umjetnici, diplomate i sportisti. Josip Broz Tito je posjetio Mujezinovićev atelje 1966.g., a svjetski šampion u šahu Tigran Petrosyan 1983. godine.

Danas se u ateljeu nalazi spomen soba posvećena Ismetu Mujezinoviću, u kojoj su izložene lične stvari, fotografije, dokumenti i ordeni. U prostoru ateljea se održavaju privremene izložbe, koncerti, promocije knjiga, konferencije, radionice i drugi kulturno-umjetnički programi.