Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Rajsko jezero Bašigovci

Bašigovačko jezero bilo je do prije par godina poznato samo užoj skupini ljudi, mještana opštine Živinice. Kako bi iskoristili ovaj prirodni resurs, mještani i Opština Živinice su započeli aktivnosti na uređenju obale kao i ostalih sadržaja koji bi mogli privući potencijalne turiste.

Plića strana jezera je obrasla trskom i rogozom a na pojedim mjestim moguće je vidjeti i grmove barske trave u vodi. Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista, čiju manju količinu čini oborinska voda tj. jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta. U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić, koji nalazi svoj put do rijeke Spreče.Čistoću vode potvrdjuje i prisustvo barskih školjki.
Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donesene razne riblje vrste, tako da u jezeru ima štuke, soma, deverike, šarana(vrlo malo), babuške, linjaka, koštre, crvenperke i druge sitne ribe. Jezero je svakodnevno posjećeno od strane ribolovca a najkrupniji poznati ulovi na jezeru su štuka 4kg, deverika 1,5 kg, som 7 kg. u ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelja odmaranja na plaži. Cijena ulaska na jezero je simbolična, a iznosi 1KM.

Ako ne znate, šta i gdje za vikend, preporučujemo posjetite jezero Bašigovci. Jezero je nedavno uređeno, a odlikuje ga izuzetno čista voda, uređena plaža i sadržaji za sportsko-rekreativne aktivnost. Stoga ne čudi što je upravo na ovoj lokacija bila organizirana i centralna proslava 1. maja, kada je jezero i zvanično predano na čuvanje i održavanje ribolovnom društvu Mrena iz Živinica.

Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti oko 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskog jezera u Tuzli. lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, badminton i slično.

Back to top