Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Lukavac – grad na dva jezera

Nekada je Lukavac bio poznat kao industrijski gradić. Koksara, cementara, soda — sve su se one nadmetale u tome koja će proizvesti više, bolje, kvalitetnije.

Lukavac je svoj pravi razvoj doživio s razvojem proizvodnje sode, te prelaskom fabrike u ruke belgijskog koncerna „Solvay — Werke“ 1908. godine. To je bila prekretnica i za razvoj Lukavca. Uz njegove moćne dimnjake se uzdigla i kultura, život i duša jednog grada.

Medutim danas ćete za Lukavac čuti više iz usta umjetnika, te sanjara koji su mnogo šta zanimljivo pronašli u Lukavcu.

Puno je dogadanja na tom relativno malom prostoru. Bosanski kulturni centar u Lukavcu skoro svakodnevno može ponuditi zanimljivu izložbu nekog mladog ili afirmiranog umjetnika, promociju pisanog umjetničkog djela ili jednostavno druženje umjetnika i onih koji se takvim osjećaju.

Posebno je zanimljiva priča o tome kakoje Lukavac dobio ime. Prema predanju nekad davno negdje u starom Lukavcu postojala je rampa gdje je svako ko bi prošao tim područjem morao platiti „maltarinu“, jednu vrstu carine. Maltadžija ili osoba kojoj se plaćala ta carina bila je vrlo revnosna u svom poslu, te ga se nikako nije moglo nasamariti. Njegova lukavost je postala nadaleko poznata i tako je Lukavac postao i ostao Lukavac.

Ali ono po čemu je Lukavac definitivno poznat su dva jezera koja su oduvijek bila u centru dogadanja. Jezero Bistarac, uklopljeno u današnji Ontario kompleks je godinama bilo omiljeno mjesto za kupanje i razonodu za sve Lukavčane i mnoge goste iz okoline. Okruženje bogato šumom će vam osigurati osvjeżenje i duboku hladovinu i u najtoplijim danima. Za dodatne aktivnosti i sadržaje je zadužen „Ontario“, te svoje vrijeme odmora na jezeru možete ispuniti sudjelovanjem u nekom timskom sportu na otvorenom, ribolovu ili jednostavnom drużenju uz dobru hranu u restoranu na samom jezeru.

Ako se ipak zaželite nešto veće vodene površine koja vas čak može podsjetiti na more, tu je jezero Modrac. lako se takode nalazi na području Tuzle i Živinica, najvećim djelom je orijentirano ka Lukavcu. Preko cijelih 12 kilometara dužine i oko 700 metara širine, Modrac je omiljena destinacija za stare i mlade. Skoro da nema osobe s područja Tuzlanskog kantona koja barem jednom godišnje ne posjeti jezero. Mogućnosti su neiscrpne. Na skoro 1500 metara uredene plaže, mnogobrojni su mamci postavljeni — od raznovrsnih kafića, preko razlićitih restorana do noćnih klubova koji privlače izvodače iz svih krajeva naše i susjednih zemalja.

Back to top