Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Gračanica – riznica zanatstva

Ako poželite vidjeti „Krivi toranj“ onda svakako dodite u Gračanicu. Możda nije najpoznatiji u svijetu ali je Krivi toranj u Gračanici ili sahat kula sigurno poznata u ovim krajevima. To je ujedno i nacionalni spomenik, a već četiri stoljeća stoji u centru gračaničke čaršije. Svašta je preživjela ova sahat kula, nekoliko ratova, pa čak i požar, ali i dalje stoji i svjedoči o stoljećima kulture żivljenja u Gračanici.

Gračanička čaršija je zadržala duh nekadašnjeg vremena, vremena u kojem je nastala, razvijala se i doživjela procvat. Šetalište u centru grada koje prati rijeku Sokolušu na svakom koraku priča neku priču. Ako se zagledate i donekle zanemarite moderne i savremene detalje vidjećete da je većina objekata zadržala svoj izvorni oblik.

Ako prodete Bosnom pronaći ćete više mjesta s nazivom Gračanica. Ali samo ova se nalazi ispod srednjovjekovnog utvrdenog grada Sokola. Danas o veličanstvenosti ovog grada uglavnom svjedoče samo temelji. U vrijeme osmanske vladavine predstavljao je vojnu utvrdu koja je branila ovaj dio Bosne.

Još jedan pokušaj da se prisjetimo istorije i iskusimo način življenja od prije nekoliko stotina godina omogućuje nam i etno avlija Širbegović. Izdvojena od gradske vreve ova bosanska avlija nas vraća prirodi, tradiciji i podsjeća na neko zaboravljeno vrijeme.

Dio te tradicije još uvijek živi kroz rad zanatlija koji i dan danas njeguju stare tradicionalne zanate. Najpoznatiji su grnčarija i gračaničko keranje. Nekoliko vrsnih zanatlija je nastavilo porodičnu tradiciju, neki od njih i

nekoliko stotina godina staru. I danas możete pronaći tradicionalne zemljane posude koje se izraduju većim djelom kako je to nekada radeno.

Udruženje „Gračaničko keranje“ je mjesto gdje ovaj zanat i danas živi, a znanje i iskustvo se prenosi na nove naraštaje.

Back to top