Skip to contentSkip to main navigation Skip to footer

Čelić, Sapna i Teočak – carstvo zdrave hrane

Opštine Čelić, Sapna i Teočak geografski čine jednu cjelinu. Ovo područje je izuzetno pogodno za razvoj voćarstva, pa je po tome ovaj kraj i najpoznatiji. Ako želite biti sigurni u kvalitet voća onda ono treba biti s ovog područja. Najpoznatiji su urodi šljive, jabuke, te jagoda. Neminovno je da ćete u ovim krajevima pronaći i izuzetno dobru domaću rakiju i domaći pekmez.

Zanimljivo je da je oko pola površine ovog područja pokriveno listopadnom šumom. Upravoje takvom šumom okruženo i jezero Snježnica koje većim dijelom pripada teritoriji Teočaka, a jednim dijelom i Sapni. Ovo jezero nudi sve što možete očekivati od brdsko-planinskog vještačkog jezera. S mnogo zelenila, čistom vodom i svježim zrakom zadovoljiće i najzahtjevnije posjetioce. Šetnja u jesen i zimu, pecanje, kupanje tokom cijelog Ijeta, a sve to samo nekoliko kilometara od magistralnog puta.

Kako se u ovim krajevima gaji duga tradicija ekološkog uzgoja i domaće proizvodnje hrane za očekivati je da tu domaću hranu innate mogućnost negdje i probati. Najbolje mjesto za to je gostionica Aščiluk u Čeliću koja ima tradiciju uzgoja domaće hrane i pripremanja tradicionalnih bosanskih jela već skoro 50 godina. Ovdje i dalje možete probati pravi bosanski lonac, šiš ćevap, ćasku, te ćevape po posebnom receptu koji je tajna zanata. Zapravo je aščija poseban tradicionalni zanat koji se nekad izučavao u Bosni i Hercegovini. Aščija je kuhar koji nije specijaliziran samo za jednu vrstu jela, pa tako izučava i pekarski zanat jer se uz hranu uglavnom služi i domaći hljeb i pecivo.

Doboj Istok je kao trinaesta općina Tuzlanskog kantona konstituisana 10. marta 1998. godine. Sastavljena je od pet mjesnih zajednica — Klokotnica, Brijesnica Mala, Brijesnica Velika, Stanić Rijeka i Lukavica Rijeka. Doboj Istok povezuje Tuzlanski i Zeničko-Dobojski kanton i jedno je od najgušće naseljenih područja na kantonu. Temelj privrednog i ekonomskog razvoja danas čine ugostiteljstvo, zanatstvo i trgovina.

Back to top