Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  

Gradačački "Sajam šljive"

Prema pisanim dokumentima i svjedočenjima 1969. godine rod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali.Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu.

Današnjim rječnikom rečeno, bilo je neophodno izvršiti reklamnu kampanju i medijski skrenuti pozornost na ovaj problem, a ujedno iskoristiti priliku za promidžbu ostalih potencijala općine (prirodnih ljepota, turističkog potencijala, kulturno-historijskih spomenika i dr.)

Ideja o organizaciji manifestacije pod nazivom „Dan šljive“, nastala je u ljeto 1969. godine i to na jednom neformalnom sastanku. Vrlo brzo uslijedila je podrška tadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Mesuda Delića.

 

Sve odluke su donošene velikom brzinom jer su rokovi bili vrlo kratki a posla izuzetno puno. Prvi Odbor „Dana šljive“, formiran je 17. jula 1969. godine.

Nekakva velika iskustva u organizaciji ovakve vrste manifestacija nisu ni postojala, jer su sajmovi u tadašnjoj državi bili rijetkost i uglavnom su se odvijali u velikim gradskim sredinama, koje su i infrastrukturno i materijalno mogle podnijeti takve programe. U Gradačcu su pronašli drugu formulu, a to je veliki entuzijazam i danonoćni rad.

U organizaciju su uključeni svi. Omladina, društveno-političke strukture, firme, cijelo stanovništvo grada je moralo pokazati da Gradačac može biti dobar domaćin ovakvom značajnom događaju. Program je izdefinisan, a sadržavao je animaciju izlagača, animaciju poljoprivrednih proizvođača, medijsku prezentaciju i jednu vrlo značajnu stvar, koja će vremenom postati jedan od najvažnijih programskih sadržaja u cijeloj historiji Sajma.

Na tom prvom „Danu šljive“ je održano predavanje o uzgoju, proizvodnji i značaju šljive za razvoj Gradačca, ali i mnogo šire, za razvoj kompletne tadašnje države. Predavanju je prisustvovalo više od stotinu voćara, i bio je to jedan od njihovih prvih kontakata sa stručnim i naučnim pristupom uzgoju šljive.

Ovaj programski sadržaj je u kasnijim godinama, sve više dobijao na značaju, tako da su to vremenom postajali pravi naučni simpoziji, sa kojih su zaključci upućivani tadašnjim vladama, kako Bosne i Hercegovine, tako i Jugoslavije. O naučno-stručnim skupovima, njihovom značaju i temama govorićemo u posebnom poglavlju ove publikacije.

Program koji je tada usvojen i realiziran, zanimljivo ima vrlo slične elemente, kao i svi Programi koji su kasnije realizirani. Znači da je već na prvom „Danu šljive“, ostvaren postavljeni cilj, a kasnije su sva događanja nadograđivana i usavršavana

Vrijeme u Tuzli

Mostly Cloudy

-7°C

Tuzla

Mostly Cloudy

Humidity: 98%

Wind: 11.27 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -9°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy 0°C -5°C

Zadnje vijesti