Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  

Općina Gradačac Vas poziva na manifestaciju „Gastro provincija u pozadini“

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kuhara u Gradačcu održava se treća po redu „Gastro provincija u pozadini“ sa ciljem promocije trurističkih i gastronomskih vrednota Bosne i Hercegovine, a održati će se 26.09.2014. Tema ovogodišnje jej „Tradicionalna kuhinja u funkciji razvoja turizma“.

Takmičenje u pripremi begove čorbe za medijske kuće, hotele i restorane i za ugostiteljske škole upotpunit će nastup udruženja građana koja baštine tradicionalne recepte.

Zanimljivo je da su Udruženje kuhara na čelu sa Nerminom Hodžićem, Seadom Ćatićem, i Albinom Herljevićem na ovoj manifestaciji ujedinili Varešku peku, Zeničku čimburijadu, Lukavački kotlić, pa će posjetioci imati priliku degustirati Zenički čimbur, Varešku peku i kotlić iz Lukavca. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta dali su Općina Gradačac, Tapas zenica, Zott mljekara Graadačac, TZ TK, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH i drugi

Obilježavanje Svjetskog dana kuhara u Gradačcu samo je dio aktivnosti na promociji gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Udruženje kuhara  intenzivno radi na pripremi  Kongresa Evropskih kuharskih Asocijacija 2015 godine  koji će se održati u BiH ja takođe je i takodze domacin i organizator  Evropskog takmicenja kuharskih timova.

 

„SLATKA GRADAČAČKA KUTIJA NA GASTRO PROVINCIJI U POZADINI"

Gradačačka kutija, jelo koje se priprema i poslužuje u kartonskoj kutiji od cipela zasigurno je u sjećanju svih koji su je degustirali. Jelo se priprema od mesa i povrća u Gradačcu već više od 40 godina.

Slatka Gradačačka kutija je pripremljena po recepturi kuhara Ibrahima Čandića i Kadić Nadira iz „Aut“ restorana. Kombinacija suhog i svježeg voća sa začinskim travama  i medom.

 

U pripremi Begove čorbe u takmičarskom dijelu ogledat će se ekipe ugostitlejskih škola, medisjkih kuća kao i restorana iz Bosne i Hercegovine.

Organizatori manifestacije su :Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine, Restoran „Aut" Gradačac, „Brunch" d.o.o Gradačac, MSŠ „Hasan Kikić", Radio Gradačac i Tapas Zenica.

Pokrovitelji „Gastro provincije u pozadini i ove godine su :Općina Gradačac, Turistička zajednica TK, Ministarstvo turizma trgovine i saobraćaja TK, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH

 

Voditelj projekta

Hamid Kujraković

061 738 431

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

Vrijeme u Tuzli

Mostly Cloudy

-7°C

Tuzla

Mostly Cloudy

Humidity: 98%

Wind: 11.27 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -9°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy 0°C -5°C

Zadnje vijesti