Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  

Sajamski turizam

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kuhara u Gradačcu održava se treća po redu „Gastro provincija u pozadini“ sa ciljem promocije trurističkih i gastronomskih vrednota Bosne i Hercegovine, a održati će se 26.09.2014. Tema ovogodišnje jej „Tradicionalna kuhinja u funkciji razvoja turizma“. Takmičenje u pripremi begove čorbe za medijske kuće, hotele i restorane i za ugostiteljske škole upotpunit će nastup udruženja građana koja baštine tradicionalne recepte. Zanimljivo je da su Udruženje kuhara na čelu sa Nerminom Hodžićem, Seadom Ćatićem, i Albinom Herljevićem na ovoj manifestaciji ujedinili Varešku peku, Zeničku čimburijadu, Lukavački kotlić, pa će posjetioci imati priliku degustirati Zenički čimbur, Varešku peku i kotlić iz Lukavca. Veliku podršku u realizaciji ovog projekta dali su Općina Gradačac, Tapas zenica, Zott mljekara Graadačac, TZ TK, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH i drugi Obilježavanje Svjetskog dana kuhara u Gradačcu samo je dio aktivnosti na promociji gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Udruženje kuhara  intenzivno radi na pripremi  Kongresa Evropskih kuharskih Asocijacija 2015 godine  koji će se održati u BiH ja takođe je i takodze domacin i organizator  Evropskog takmicenja kuharskih timova.   „SLATKA GRADAČAČKA KUTIJA NA GASTRO PROVINCIJI U POZADINI" Gradačačka kutija, jelo koje se priprema i poslužuje u kartonskoj kutiji od cipela zasigurno je u sjećanju svih koji su je degustirali. Jelo se priprema od mesa i povrća u Gradačcu već više od 40 godina. Slatka Gradačačka kutija je pripremljena po recepturi kuhara Ibrahima Čandića i Kadić Nadira iz „Aut“ restorana. Kombinacija suhog i svježeg voća sa začinskim travama  i medom.   U pripremi Begove čorbe u takmičarskom dijelu ogledat će se ekipe ugostitlejskih škola, medisjkih kuća kao i restorana iz Bosne i Hercegovine. Organizatori manifestacije su :Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine, Restoran „Aut" Gradačac, „Brunch" d.o.o Gradačac, MSŠ „Hasan Kikić", Radio Gradačac i Tapas Zenica. Pokrovitelji „Gastro provincije u pozadini i ove godine su…
Prva Privredna manifestacija "Dani jagodastog voća BiH" održana je 14. i 15. juna 1980. godine u Čeliću. Ova manifestacuha poznata je i pod imenom Dani jagode u Čeliću, a u kontinuitetu je organizirano 10 manifestacija. Nakon pauze od 10 godina, 2000. godine na incijativu općinskog načelnika obnovljena je manifestacija, ali i upotpunjena s novim sadržajima. U nizu je organizirano 11 manifestacija. Pored izložbenog prostora, manifestacija redovno biva obogaćena brojnim edukativnim programima, okruglim stolovima i stručnim raspravama, promocijama i prezentacijama. Namjera je tokom trajanja manifestacije okupljenima pružiti mogućnost novih saznanja, usporedbi i iskustava u proizvodnji i zaštiti, prije svega, jagodastog voća te osnovne smjernice potrebne u pripremama za što bolju konkurentnost na zahtjevnom evropskom tržištu. U sklopu izložbenog prostora održava se i prezentacija "Bosanske sofre". Svake godine na sajmu najboljim izlagačima poljoprivrednim proizvođačima bivaju uručene medalje - zlatna, srebrena i bronzana jagoda te zlatna malina i zlatna kupina, kao i plakete za pojedince, institucije, sponzore i pokrovitelje.
Međunarodni sajam turizma, lova i ribolova u Lukavcu"LIST", osim izlagača iz Bosne i Hercegovine okupi i izlagače iz regiona: Slovenije, Srbije i Crne Gore i Hrvatske. To je posebna prilika gdje se susreću sve turističke zajednice Federacije BIH, odnosno, kada turističke zajednice brošurama i prigodnim video snimcima promoviraju atraktivne turističke potencijale a lovna i ribolovna društva izlažu trofeje. PosjetiteljiSsajma mogu kupiti svu potrebnu opremu za lov i ribolov, umjetnine pa čak i prehrambene proizvode po izuzetno povoljnim cijenama. U sajamskoj ponudi je redovno prezentacuha i vesplatna degustacija tradicionalnih bosanskih jela, takmičenje učenika turističkih škola u konobarenju i kuharstvu, međunarodno trakmičenje u sportskom ribolovu i sl. Ovaj Međunarodni sajam turizma, lova i ribolova traje četiri dana, a održava se u proljeće.  
Prema pisanim dokumentima i svjedočenjima 1969. godine rod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali.Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu. Današnjim rječnikom rečeno, bilo je neophodno izvršiti reklamnu kampanju i medijski skrenuti pozornost na ovaj problem, a ujedno iskoristiti priliku za promidžbu ostalih potencijala općine (prirodnih ljepota, turističkog potencijala, kulturno-historijskih spomenika i dr.) Ideja o organizaciji manifestacije pod nazivom „Dan šljive“, nastala je u ljeto 1969. godine i to na jednom neformalnom sastanku. Vrlo brzo uslijedila je podrška tadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Mesuda Delića.

Vrijeme u Tuzli

Mostly Cloudy

-7°C

Tuzla

Mostly Cloudy

Humidity: 98%

Wind: 11.27 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -9°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy 0°C -5°C

Zadnje vijesti