Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  

Dobro došli na 39. Sajam šljive Gradaćac 2012

Međunarodna sajamska manifestacija Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 29. avgusta do 1. septembra 2012. godine na oko 13000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora. Organizatori iz firme Gradačaki sajam d.o.o očekuju da će najstarija sajamska manifestacija u BiH biti na nivou prošlogodišnje, kada se predstavilo oko 280 izlagača iz BiH i inostranastva.

Pored tradicionalnog susreta izglagača i poloprivrednih proizvođača sa stručnim radnicima i predstavnicima vlasti TK, bit će održano Stručno-naučno savjetovanje “agroTECH.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitet Sajma šljive .

Ideja o organizaciji manifestacije u čijem bi centru pažnje bila šljiva, kao najznačajniji voćarski proizvod ovog kraja, možemo reći da je nastala spontano, ali ipak sa jakim motivom i već potpuno utemeljenim osnovama. Prema pisanim dokumentima i svjedočenjima direktnih aktera tih događaja, te 1969. godine, rod šljive je bio nezapamćen. Proizvođači su se našli u situaciji vrlo otežanog plasmana, a prerađivački kapaciteti su bili premali. Sama po sebi nametnula se potreba da se ukaže na Gradačac i njegove potencijale vezane za šljivu.

Nakon opsežnih, ali rekordno brzo izvršenih priprema prvi »Dan šljive», je održan 30. i 31. avgusta 1969. godine. Ono što je važnije od svega je činjenica da se od tog avgusta daleke 1969. godine, drži jedna nevjerovatno jaka veza između sajma i Grada. Valjda nigdje, ne postoji tako ukorijenjen običaj da u dane kad traje ova manifestacija, cijeli grad postaje dio toga, i svaki njegov stanovnik, bez obzira šta radio i gdje se nalazio. Osim toga «provincija u pozadini», iznenada dolazi u centar pažnje javnosti. Zahvaljujući dobrom programu, gostoljubivosti, i manifestacija i Gradačac doživljavaju izuzetnu promociju na nivou cijele Jugoslavije, a šljiva postaje pravim simbolom, po kome ovaj grda biva prepoznat.

Svi su uglavniom smatrali da je vezivanje čitavog jednog Sajma samo za jednu kulturu tj. šljivu, isuviše uzak prostor, koji ne nudi širinu u programskim opredjeljenjima. Zato se animiraju proizvođači poljoprivredne mehanizacije, đubriva i zaštitnih sredstava, proizvođači ambalaže, transportne kuće, trgovačka preduzeća i drugi. Obezbjeđenjem tako široke podrške, institucija, pojedinaca, organizacija, a sigurno i tadašnjih vlasti, Gradačački «Dan šljive», je već 1970. godine imao sve karakteristike specijalizovanog Sajma, sa jasnom koncepcijom daljeg razvoja.
Drugi po redu «Dan šljive « je održan 21. i 22. avgusta 1970. godine. Po prvi put se uvodi jedan značajan momenat, u okviru stručnog i naučnog dijela, a to je ocjena kvaliteta rakije, kao značajne industrijske prerađevine od šljive.

Sajmovi su se uspješno odvijali, svaki naredni je bio sve veći i značajniji. Naročito važna su bila predavanja naučnika i stručnjaka.

Poduzetnici su prepoznali ovu manifestaciju, kao još jedan oblik za sopstveni marketing, kao i marketing grada, od kojeg se u budućnosti može imati itekako velike koristi. Već negdje do 2000. godine Gradačački sajam je imao izuzetno visoki rejting u poplavi sajmova u državi i van nje.

Sajam šljive u Gradačcu sve godine postojanja bio je učionica za nova saznanja i nove prezentacije naučnih iskustava u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. U poslijeratnim godinama ponovo je uspostavljen kontakt sa Poljoprivrednim fakultetom univerziteta u Sarajevu s ciljem održavanja naučno-stručnog savjetovanja a od 2006. godine u organizaciju savjetovanja uključuje se i Tehnološki fakultet iz Tuzle. U skorije vrijeme napravljen je kvalitetan pomak u broju ponuđenih tema i učesnika koji dolaze iz renomiranih visokonaučnih ustanova ex-Jugoslavije. Gradačako savjetovanje dobija i novi naziv „Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane sa međunarodnim učešćem – agroTECH“.

Vrijeme u Tuzli

Mostly Cloudy

-7°C

Tuzla

Mostly Cloudy

Humidity: 98%

Wind: 11.27 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -9°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy 0°C -5°C

Zadnje vijesti