Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  

Kladanj

Na području općine Kladanj poznate su turističke destinacije koje domaćim i stranim turistima pružaju priliku da osjete dah prirode za vrijeme boravka u prelijepom prirodnom okruženju. Svojom ljepotom i zdravim prirodnim okolišem u prevom redu se ističu izletišta Bebrava i Muška voda.

Zbog veoma povoljne planinske klime i četinarskih šuma Kladanj je proglašen za vazdušnu banju, pa je u periodu austro-ugarske vladavine izgrađena bolnica za grudne bolesti.

Međutim, u široj javnosti najpoznatija je "Muška voda" - hotelski kompleks "Muška voda" i izvor "Muške vode". U sklopu hotela nalazi se brana, sportski poligon i stadion, što ga čini povoljnim za pripreme sportskih ekipa

Što se tiče same vode, izvoru mineralne vode u blizini Kladnja, koji je u XVII stoljeću znameniti turski putopisac Evlija Ćelebija nazvao „Izvorom mladosti" ili „Muškom vodom", pripisuju se ljekovita svojstva prvenstveno u smislu jačanja fizičke sposobnosti, naročito muškaraca.

Još od 1968. godine sprovode se brojne naučne analize, kod nas i inozemstvu, koje potvrđuju višestruku ljekovitost kladanjske mineralne vode: pozitivno djeluje na smanjenje krvnog pritiska i šećera u krvi, na brže izlučivanje vode i regeneraciju crijevnog i želučnog trakta, poboljšava cirkulaciju krvi, jača vitalnost organizmu i uravnotežuje neurovegetativni sistem.

Nova radost za žensku populaciju je da će se "Muška voda", koja je flaširana između 1968. O 1992. (u bivšoj Jugoslaviji kladanjska Muška voda ili kako su je tada zvali "seksi vaser" bila nadaleko poznata, flaširana se izvozila i u Ameriku), ponovo će se naći na tržištu, obirom da je preduzeće Muška voda iz Kladnja dobilo koncesiju nad izvorištem za narednih 30 godina.

Konkretnije, to znači povratak "seksi vasera" na tržište Bosne i Hercegovine i regiona.

Video isječak koji nudimo u prilogu, a preuzet je iz dokumentarne serije "SFRJ za početnike" priča samo dio priče o Kladnju – o "Muškoj vodi", moderni pogled na slike iz bliske prošlosti.

 

 

Više iz kategorije: « Gračanica Banovići »

Vrijeme u Tuzli

Mostly Cloudy

-7°C

Tuzla

Mostly Cloudy

Humidity: 98%

Wind: 11.27 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -9°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy 0°C -5°C

Zadnje vijesti