Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  Email: turzajtk@bih.net.ba; Telefon: +387 35 228 800; Fax: +387 35 228 799  

Istorijsko naslijeđe TK - Austrougarska, Kraljevina SHS, SFRJ

Velika istočna kriza ( 1875 – 1878 ) Berlinski kongres donijeli su pravi prevrat u životu Bosne i Hercegovine. Područje sjevernoistočne Bosne je u Austro-Ugarskoj državi organizirano je kao okrug. Središte okruga bila je Tuzla po kojoj je ova oblast i nazvana.

Za Austrougarsku okupacionu upravu od velikog je značaja bila eksploatacija prirodnih bogatstava ovoga kraja ; soli , duhana , rudnih i šumskih bogatstava.

Prva moderna solana proradila je 1885 godine u Simin hanu , druga solana 1891 godine izgrađena je u Kreki te na tom osnovu projektirana je izradnja fabrike sode u Lukavcu . Za razvoj industrije ali i za vojne potrebe bilo je potrebno izgraditi i saobraćajnice , tako je izgrađena i u pogon puštena ( 29. 04. 1886. God ) uskotračna pruga Doboj – Simin han dužine 67 KM.

Već 1885 god u Kreki je otvoren rudnik uglja tada najveći na prostoru BIH , u Tuzli je izgrađena fabrika špirita 1888god , u Lukavcu amonijačne sode 1883 god. Tih godina počinje proizvodnja piva , podignut je jedan parni mlin i proradile su dvije električne centrale , podignuto je 5 modernih pilana za eksploataciju šumskog bogatstva , izgrađene kanalizacije, uveden poštanski saobraćaj.Sve ove promjene zahvatile su uz Tuzlu i druge gradove Tuzlanskog kantona.

 

Period Kraljevine Jugoslavije

U Kraljevini SHS nisu zabilježeni ozbiljniji privredni i društveni pomaci na prostorima današnjeg kantona. Izvjestan napredak ostvaren je u eksploataciji šuma i ruda , zanatstvu i indostriji , otvoreno je više osnovnih i srednjih škola te kulturnih društava.

Period karakteriše snažno organizovanje radnika te je borba protiv eksploatacije rezultirala “Husinskom bunom” 1920 godine.

 

Period Socijalističke Jugoslavije 1945 – 1992.

Značajno razdoblje u razvoju područja sadašnjeg Tuzlanskog kantona je razdoblje 1945 – 1992. God.

Rudna gogatstva ugalj, so i drvo bili su osnova ubrzanog razvoja regiona. Prvi veliki poduhvat bila je izgradnja željezničke pruge Banovići – Brčko 1946 god u dužini od 92 km.

Velike potrebe tadašnje Jugoslavije za energentima podstakle su razvoj ugljenokopa. Pored vađenja uglja velika pažnja je posvećena i eksploataciji soli . Privredni rast je ubrzan naročito u razdoblju početka šezdesetih do druge polovine osamdesetih godina. Razvila se hemijska industrija, drvna i droprerađivačka , metalna i metaloprerađivačka, industrija građevinskog materijala , građevinarstvo, industrija tekstila, obuće i prehrambena industrija. Prostor današnjeg kantona je bio pogodan za razvoj poljoprivrede, voćarstva i stočarstva.

Najznačajniji razvoj je doživjela infrastruktura, modernizovan je i izgrađen novi željeznički saobraćaj, izgrađena je i modernizovana putna mreža, u blizini Tuzle u Dubravama izgrađen je moderan aerodrom , modernizovan je poštanski saobraćaj , cijeli prostor je elektrificiran, cijelo područje je pokriveno RTV signalom te mobilnom telefonijom.

Razvojem gradova razvilo se i zanatstvo, proizvodno i uslužno , prosvjetno kulturna djelatnost je pratila razvoj privrede , na području Kantona dobro je organizovana zdravstvena zaštita i sport je zauzeo svoje mjesto i ulogu.

Vrijeme u Tuzli

Mostly Cloudy

-7°C

Tuzla

Mostly Cloudy

Humidity: 98%

Wind: 11.27 km/h

  • 03 Jan 2019

    Snow 0°C -9°C

  • 04 Jan 2019

    Mostly Cloudy 0°C -5°C